Dne 11.6.2013 se žáci třídy LG1 vydali na odbornou exkurzi do montážního závodu automobilky TPCA v Kolíně.

Po pohodlné cestě v mezinárodním rychlíku celá třicetičlenná skupina skvěle zvládla v Kolíně těsný přestup mezi vlakem a autobusem MHD a vydala se do části Ovčáry, kde na pozemku o rozloze desítek hektarů byl vybudován v roce 2002 celý závod.

V první polovině jsme byli usazeni do návštěvní místnosti, kde jsme viděli několik krátkých filmů o továrně, jejím budování, přístupu k zákazníkům a ekologickém chování společnosti. Ve druhé části exkurze jsme byli vybaveni ochrannými pomůckami jako je přilba a brýle. Dostali jsme sluchátka a přesunuli jsme se do vozíčků se sedačkami, které táhl malý tahač. Celým vláčkem jsme absolvovali trasu 1350m po výrobních provozech továrny.

Nahlédli jsme pod ruce desítek zaměstnanců, kteří prováděli samotnou montáž, kontrolu, ladění a jiné činnosti přímo na výrobní lince. Asi největší obdiv sklidili perfektně naprogramovaní roboti, kteří při práci působili jako by tancovali. Úžasná souhra desítek robotických ramen byl doslova koncert. A těch dopravníků, manipulátorů, samopohyblivých vozítek a vychytávek ve výrobě! Určitě stojí zato závod navštívit. Bohužel se v prostorách továrny nesmí fotografovat. Jedinou nepříjemností bylo 1,5 hodinové zpoždění vlaku, který jel ze záplavami poničeného Německa.

 

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply