321

 

 

Ve střední Evropě dnes existuje téměř 18 milionů metrů čtverečních moderní průmyslové plochy k pronájmu. Před deseti lety to bylo zhruba 4,6 milionů metrů čtverečních. Svým objemem se dnes přibližuje velkým západoevropským trhům – například v Německu je dnes okolo 22 milionů metrů čtverečních. Vyplývá to ze zjištění, které provedl středoevropský průmyslový tým Cushman & Wakefield.

Nepronajatost

Nepronajatost průmyslových nemovitostí ve střední Evropě dnes dosahuje necelých 8 procent. Příliv nových nájemců vyvolává poptávku po nové výstavbě. Před pěti lety tvořil podíl volných ploch téměř 15 procent, v roce 2005 to bylo lehce přes 9 procent.

Nová výstavba

V roce 2014 se postavilo přes 1,4 milionů metrů čtverečních nových ploch k pronájmu. To je mírně nad průměrem celé dekády (1,3 milionů m2). Tahounem roku 2014 se stalo Polsko, kde se postavilo přes jeden milion metrů čtverečních. Milionovou hranici překonali Poláci v uplynulé dekádě celkem třikrát (v letech 2007, 2008 a 2014).

Pronájmy

Objem pronájmů se loni vyšvihl na 4,4 milionů metrů čtverečních. Překonal tak rekord z předchozího roku zhruba o půl milionu metrů čtverečních. V dlouhodobém horizontu se tři čtvrtiny pronájmů – podle počtu pronajatých metrů – uskuteční v Polsku a České republice. Zbývající čtvrtina připadá na Maďarsko, Slovensko a Rumunsko. Očekáváme, že tento poměr se ještě nějakou dobu udrží.

Výhled

Dá se čekat, že nová výstavba se ve středoevropském regionu bude v příštích letech pohybovat mezi 750-1 250 tisíci metry. Relativně velký stavební potenciál skrývá především Maďarsko, Rumunsko a Slovensko. V uplynulých letech se v těchto zemích stavělo méně a základna průmyslových parků určených k pronájmu není tak velká, jako v Polsku a České republice.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply